Geschiedenis

C.V. 't Barrierke

Het begon tijdens Carnaval 1988 met een wild idee van een voetbalteam dat zijn thuis had gevonden in Café de Barrier, waar destijds Frank van Hout en zijn vrouw Mieke de scepter zwaaiden. “Zullen we een carnavalsvereniging beginnen?” vroeg er eentje. “Da’s goed,” zei Frank, “maar den bende gij volgend jaar Prins!!”. “OK!!” riep d’n andere en daarmee was carnavalsvereniging (kortweg C.V.) ’t Barrierke een feit.

Men was zich bewust dat een carnavalsvereniging iets moet betekenen voor ‘het volk’, dus een prinsenreceptie moest er zéker komen. Ook wilde men iets doen voor de zwakkeren in de samenleving, waarmee het idee voor een bal voor mensen met een beperking werd geboren. Zo gezegd, zo gedaan! Met Carnaval 1989 liet C.V. ’t Barrierke zich voor het eerst zien. Bert van de Laar werd gekozen tot Prins Bert d’n 1e, de allereerste prinsenreceptie werd redelijk druk bezocht – al was het maar door de vaste klanten van Café de Barrier – en ook het eerste bal voor mensen met een beperking – m.m.v. de Zwarte Fanfare – was een bemoedigend succes. Begin jaren ’90 ontwierp Paul Martens (1994: Prins Paul d’n 2e) het logo met de clownskop dat heden ten dage nog steeds in gebruik is.

Als dweilclubje kwam C.V. ’t Barrierke al snel in contact andere carnavalsverenigingen, zowel op ’t Hout als in Helmond. Prinsbekendmakingen n prinsenrecepties werden enthousiast bezocht. Dusdanig dat de andere verenigingen en ook carnavalsvierders de weg naar C.V. ‘t Barrierke steeds meer wisten te vinden. En omdat Café de Barrier geen zaal had, werd de ruimte al snel te klein. Om dat op te lossen werd er een (toen nog) klein tentje op het terras gezet. Dit tentje groeide in de loop der jaren mee met het stijgende aantal bezoekers, totdat op een gegeven moment het hele terras vol stond. Menig feestje is er zo gevierd en daar wordt nog steeds met véél plezier op terug gekeken door de mensen die er toen bij betrokken waren. Sinds 1995 is er (met tussenpozen) de Dansgarde (de 1e lichting is via omwegen uitgegroeid tot dansvereniging X-perience), in 1997 werd de Club van 111 opgericht en in 1998 werd C.V. ’t Barrierke formeel ingeschreven als vereniging bij de Kamer van Koophandel

C.V. ’t Barrierke feestte daarbij vrolijk door. Intussen werd Café de Barrier overgenomen door Nancy Verbakel en later door haar vader, Hans Verbakel (ja, die van o.a. de Geseldonk) en omgeturnd tot Eetcafé de Barrier. Samen met Hans kwam C.V. ’t Barrierke tot de conclusie dat het café veel te klein werd en dat het zo niet langer kon. “Witte wa…” zei Hans, “bouw voor carnaval een tent achter op de parkeerplaats en zoek het verder lekker zelf uit!!”. Dat klinkt negatief, maar was het zéker niet. C.V. ’t Barrierke mocht onder de vlag van Eetcafé de Barrier voor eigen kop carnaval gaan organiseren in een grote tent!!

De tent evolueerde van een circustent op de koude grond, via diezelfde circustent op een houten stelvloer tot de prachtige tent die we nu hebben. De bezoekersaantallen bleven stijgen en C.V. ’t Barrierke was ondertussen een gevestigde naam binnen, maar ook buiten het Helmondse carnaval. Eetcafé de Barrier was inmiddels overgenomen door Koen Kanters, die er daarvoor werkzaam was als chef-kok. Samen met Koen werd carnaval bij C.V. ’t Barrierke gestaag naar een steeds hoger niveau getild.

C.V. ’t Barrierke liet (en laat) zich óók zien tijdens de optochten op ’t Hout en in Helmond. Vroeger kwam daar soms de optocht in Mierlo bij, maar door het drukke programma moest die uiteindelijk komen te vervallen. Over het bouwen van de wagens en de wagens zelf is een heel boek te schrijven, maar daar is hier geen plaats voor. Misschien iets voor de toekomst…

Het aantal evenementen nam gestaag toe. Tegenwoordig organiseert C.V. ’t Barrierke de Kokerborrel, de Vlaggenceremonie en de Prinsbekendmaking  ‘gewoon’ in het café. Daarnaast de Kletsavond, de Prinsenreceptie, het Bal voor mensen met een beperking, de Après-Ski Party, de Monday Night Party en natuurlijk carnaval in de grote feesttent. Vanaf 11/11 worden nog steeds zoveel mogelijk andere verenigingen bezocht en natuurlijk wordt er nog steeds deelgenomen aan de optochten op ’t Hout en in Helmond.

C.V. ’t Barrierke bestaat inmiddels 34 jaar en jubilea zijn groots gevierd (1999, 11 jaar; 2010, 22 jaar) of uitgesteld (2021, 33 jaar, a.g.v. de COVID-pandemie). De hoop leeft dat na 2 jaar sabbatical a.g.v. COVID in 2023 de draad weer opgepakt kan worden en dat het 33-jarig jubileum alsnog gevierd kan worden. Een leuk feitje tot slot: twee van de oprichters – Bert van de Laar en Hans van Hoof – zijn nóg steeds actief lid!